Druhá zmena výšky stravného za pol roka: Čo treba vedieť?

Obrázok článku: Druhá zmena výšky stravného za pol roka: Čo treba vedieť?

Druhá zmena výšky stravného za pol roka: Čo treba vedieť?

Napísal Renáta Šlapanská, dňa
Nezaradené

Ako zamestnávateľ ste určite postrehli, že od 1. júna sa nám na Slovensku opäť zmenila výška stravného pri tuzemských služobných cestách. Dokonca už druhýkrát za pol roka. Predošlá zmena totiž nastala od 1. januára 2023 a o šesť mesiacov tu máme ďalšiu.

V tomto texte si povieme, aká je nová výška podľa jednotlivých časových pásiem, ale zrekapitulujeme si aj to, kto má nárok na stravné lístky, resp. koľko hradí zo stravných lístkov zamestnávateľ a koľko zamestnanec. 

Nezabudnite na to, že s poctivou účtovnou firmou sa o tieto veci nemusíte aktívne zaujímať. Bude o nich postarané aj bez vášho zásahu, včas a plne v súlade s legislatívou. Ak potrebujete kvalifikované vedenie účtovníctva v Bratislave, veľmi radi vám pomôžeme.

Ako sa zmenilo stravné od 1. júna?

Prejdime k tomu podstatnému. Ako sa zmenila výška stravného počnúc 1. júnom 2023? Podľa jednotlivých časových pásiem platia tieto sumy:

  • 5 až 12 hodín – 7,30 € (pôvodná výška: 6,80 €),
  • 12 až 18 hodín – 10,90 € (pôvodná výška: 10,10 €),
  • viac než 18 hodín – 16,40 € (pôvodná výška: 15,30 €).

Legislatívny rámec tejto zmeny je daný opatrením Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky č. 171/2023 Z. z. 

Koľko hradí zo stravných lístkov zamestnávateľ?

Každá zmena výšky stravného sa v praxi odrazí aj na výške príspevku od zamestnávateľa. 

Pozrime sa na to, čo hovorí zákon:

Zamestnancom spĺňajúcim zákonné podmienky prispieva zamestnávateľ na stravovanie v sume najmenej 55 % ceny jedla, najviac však na každé jedlo do sumy 55 % stravného poskytovaného pri pracovnej ceste v trvaní 5 až 12 hodín.

V praxi to znamená, že maximálna suma, ktorú prispieva zamestnávateľ sa zvýšila na 4,02 € (pôvodne 3,74 €) a minimálna hodnota stravného lístka stúpla na 5,48 € (pôvodne 5,10 €).

Keď už sme pri tom, ak sa o vaše finančné záležitosti stará účtovná firma, nemusíte riešiť otázky typu ako účtovať stravné lístky, resp. aký príspevok na stravu ide zo sociálneho fondu a podobne. O všetko sa postarajú odborníci.

Kto má nárok na stravné lístky?

V neposlednom rade je dôležitá aj odpoveď na otázku, kto má nárok na stravné lístky.  

Odpoveď je jednoduchá: každý zamestnanec, ktorý v rámci pracovnej zmluvy odpracuje aspoň 4 hodiny za deň. Ak jeho pracovná zmena trvá viac ako 11 hodín, zamestnávateľ mu musí poskytnúť ďalší finančný príspevok na stravu.

Tu je potrebné zdôrazniť, že zamestnávateľ nemá povinnosť poskytovať zamestnancom stravné lístky alebo iný finančný príspevok na stravu v prípade, ak im stravu zabezpečuje vo vlastnom stravovacom zariadení (napr. firemnej/závodnej jedálni). 

Aj z tohto pravidla existujú výnimky. Nárok na stravné lístky aj v prípade existencie firemnej jedálne majú tí zamestnanci, ktorí majú potvrdenie od lekára, že potrebujú špeciálnu stravu. Podobne vzniká nárok aj zamestnancom, ktorí pracujú na diaľku a do závodnej jedálne sa nemôžu pravidelne dostavovať. 

Ako vidieť, problematika stravných lístkov a stravného nie je až taká jednoduchá, ako sa môže na prvé počutie zdať. Ak sa chcete odbremeniť od byrokracie a komplikovaných výpočtov, zverte sa do rúk kvalitnej účtovnej firmy. Ušetrený čas môžete investovať do rozvoja svojho podnikania a tvorby pridanej hodnoty pre zákazníka.

Pre účtovníctvo v Bratislave existuje len jedna odpoveď – Necto. 

Vy podnikáte, my účtujeme. 

Profilový obrázok autora článku

Ing. Renáta Šlapanská

Necto s.r.o.
Konateľka a spolumajiteľka spoločnosti Necto s.r.o.,
Odborníčka na účtovníctvo, ktorá sa o svoje skúsenosti rada delí v odborných článkoch a publikáciách.

Pridať komentár