4 dôkazy, že potrebujete externú firmu na vedenie účtovníctva

Obrázok článku: 4 dôkazy, že potrebujete externú firmu na vedenie účtovníctva

4 dôkazy, že potrebujete externú firmu na vedenie účtovníctva

Napísal Renáta Šlapanská, dňa
Nezaradené

Niekedy sa zvykne hovoriť ,že účtovník je niečo, ako člen rodiny. Na základe vašich príjmov a výdavkov vás totiž dokonale pozná. Samozrejme, ide o mierne nasadenie, ale chceme tým povedať, že výber účtovníka by ste rozhodne nemali podceniť. Práve tento človek má totiž na starosti finančnú evidenciu vašej spoločnosti. Tá je dôležitá ako z dôvodu „diagnostiky“ vášho ekonomického zdravia, tak kvôli zákonným povinnostiam.

 

Ako si však vybrať – interný účtovník alebo externá účtovná firma? V živote každej rastúcej spoločnosti skôr či neskôr príde moment, kedy je čas osloviť špecialistov. My sme pre vás spísali 4 symptómy, ktoré svedčia o tom, že práve nastal.

 

Chýba vám zastupiteľnosť

 

Predstavte si takúto situáciu: váš mzdový účtovník ochorie, prípadne odíde na dlhšiu dovolenku. O vaše účtovníctvo sa odrazu nemá kto starať. Mnohým podnikom sa totiž neoplatí mať dvoch a viacerých účtovníkov. Akonáhle teda solitér na istý čas vypadne, je problém.

 

V prípade vedenia externou účtovnou firmou takýmto komplikáciám čeliť nebudete. Seriózna spoločnosť má na takéto situácie pripravené záložné plány a zmluvne vám garantuje poctivé vedenie účtovníctva včas.

 

Váš interný účtovník nestíha

 

S rastúcou spoločnosťou rastie množstvo účtovných dokladov, operácií a mzdových či personálnych aktivít. Skôr či neskôr to jednému človeku začne prerastať cez hlavu. V takom prípade si môžete najať ďalšieho účtovníka, alebo sa obrátite na externú firmu.

 

Keď si zrátate všetky personálne a pracovnoprávne náklady na zamestnanca: fixné, variabilné, mzdové, odvody, stravné a podobne, tak razom zistíte, že mesačný paušál externej účtovníckej spoločnosti sa minimálne z finančného hľadiska oplatí výrazne viac.

 

Nemáte účtovníctvo v súlade s aktuálne platnou legislatívou

 

Tento bod súvisí s tým predošlým. Aj keď je zvyčajne daňová legislatíva pomerne stála, s pokračujúcou digitalizáciou sa čoraz častejším trendom stávajú aj rôzne zmeny v zákonoch. Tie je prirodzene potrebné sledovať

 

Pre jedného človeka však môže byť problémom účtovníctvu sa priamo venovať a zároveň sa aj kontinuálne vzdelávať. Účtovnícke spoločnosti sa však musia legislatívnym zmenám venovať, akonáhle k nim dôjde. V opačnom prípade by ich totiž vyšachovali šikovnejší konkurenti. S fundovanú externou firmou teda máte istotu toho, že vám účtovníctvo vedie načas a v súlade so zákonom.

 

Chýba vám špecializácia a kontrola

 

Je potrebné tiež myslieť na to, že firma, ktorá má iba jedného či dvoch interných účtovníkov, od nich žiada pokrytie pomerne komplexnej agendy. Podvojné účtovníctvo, mzdy a personalistika, DPH, archivácia a podobne.

 

Externé spoločnosti však zvyčajne zamestnávajú viacero odborníkov, ktorí majú rôzne špecializácie. Poskytujú tak nielen vyššiu celkovú odbornosť, ale aj efektívnejší systém kontroly spracovania účtovníctva. Ten zvyčajne prebieha krížovou formou a má viacero úrovni.

 

Ako vidieť pre rastúce firmy je externá účtovná spoločnosť pomerne jednoznačnou voľbou. Pritom, keď si zrátate všetky náklady, ktoré musíte vynaložiť na interného účtovníka, tak sa externý oplatí viac aj po finančnej stránke. Ak hľadáte spoľahlivého partnera v oblasti vedenie účtovníctva miezd a personalistiky, neváhajte sa na nás obrátiť.

Profilový obrázok autora článku

Ing. Renáta Šlapanská

Necto s.r.o.
Konateľka a spolumajiteľka spoločnosti Necto s.r.o.,
Odborníčka na účtovníctvo, ktorá sa o svoje skúsenosti rada delí v odborných článkoch a publikáciách.

Pridať komentár